top of page

Triatleta | Akciový fond pro kvalifikované investory

Fond Triatleta je zaměřen na dlouhodobé investice do růstových firem s důrazem na kvalitativní faktory. Zakladatelem fondu je Alexandr Sarnavský, který má zkušenosti na akciovém trhu a investuje ve fondu i své vlastní prostředky.

Zakladatel fondu

Alexandr Sarnavský působí na finančním trhu od roku 2008 a v roce 2022 založil fond Triatleta. Tento fond je navržen tak, aby poskytoval dlouhodobé zhodnocení prostředků s horizontem 10 a více let. Zaměřuje se na pečlivou analýzu a monitorování vybraných společností, aby zajistil, že investice fondu budou i nadále přinášet očekávané výnosy. Někdy analýza společnosti obsahuje také osobní návštěvu zakladatele fondu přímo v sídle společnosti v zahraničí.


Fond navazuje na investiční strategii zakladatele, kterou aplikuje na svém osobním investičním portfoliu od roku 2015. Průměrná výkonnost jeho osobní strategie byla v letech 2015 – 2022 (do vzniku Triatleta) přibližně 13,5 % ročně, dle vyjádření Sarnavského.


Dle slov zakladatele byl fond založen především proto, aby zhmotnil možnost zapojit se do této investiční strategie i dalším lidem z jeho blízkého okolí. Především díky těmto investorům má fond již po necelých dvou letech od založení ve správě více než 400 mil. korun.


Investiční strategie


Fond vybírá akcie vhodné pro investice na základě několika klíčových parametrů:

  • ROCE (Return on Capital Employed): Tento ukazatel měří efektivitu využití dlouhodobého investovaného kapitálu firmy. Vysoký ROCE znamená, že firma generuje vysoký zisk z vlastního kapitálu a dlouhodobých závazků. Fond tedy upřednostňuje firmy, které dokáží efektivně využívat dlouhodobý kapitál pro vytváření zisků.

  • D/E (Debt to Equity Ratio): Poměr dluhu k vlastnímu kapitálu ukazuje, jak je firma financována. Nízký D/E poměr naznačuje, že firma není příliš zadlužená, což snižuje finanční riziko. Fond tak preferuje společnosti, které mají zdravou finanční strukturu a jsou méně závislé na dluhovém financování.

  • Interest Coverage: Tento ukazatel měří schopnost firmy hradit úrokové náklady z jejího provozního zisku. Vyšší hodnota znamená, že firma je lépe schopna pokrýt své úrokové náklady, což zvyšuje její finanční stabilitu.

  • Hrubá a provozní marže, Cash Conversion, PEG: Další důležité finanční ukazatele, které fond sleduje, aby zajistil růstový potenciál a finanční zdraví investovaných společností. Tyto ukazatele poskytují komplexní pohled na finanční výkonnost firmy a její schopnost generovat zisky a hotovost.

  • Kvalitativní faktory jako odvětví, management firmy, udržitelnost růstu, stabilita růstu, vztahy se zaměstnanci, investice do nových produktů, konkurence: Tyto faktory pomáhají fondu hodnotit dlouhodobou perspektivu a stabilitu společnosti. Fond se zaměřuje na firmy, které působí v perspektivních odvětvích, mají schopný management a stabilní růstové vyhlídky. Důležitou roli hrají také vztahy se zaměstnanci a schopnost firmy inovovat a konkurovat na trhu.


Hlavní vlastnosti fondu

  1. Dlouhodobý investiční horizont: Fond je zaměřen na dlouhodobé investice s horizontem 10+ let. Tento přístup umožňuje fondu soustředit se na dlouhodobý růst a nezabývat se krátkodobými tržními výkyvy.

  2. Vlastní prostředky zakladatele: Zakladatel investuje ve fondu své vlastní prostředky. Snaží se být s investory fondu na jedné lodi a je motivován dosahovat dlouhodobých úspěchů. Portfolio je sestavováno podle strategie zakladatele, jejíž úspěšná historie sahá až do roku 2014.

  3. Bez měnového hedgingu: Fond neaplikuje měnový hedging, protože je zakladatelem dlouhodobě vnímán jako dodatečný náklad ponižující výnos. Investoři si mohou vybírat ze čtyř tříd investičních akcií – dvou korunových, a po jedné dolarové a eurové.

  4. Důkladný výběr akcií (stockpicking): Fond se zaměřuje na pečlivý výběr akcií na základě detailní analýzy a dlouhodobého sledování. Tento přístup zajišťuje, že fond investuje pouze do společností, které považuje za kvalitní a perspektivní.

  5. Preferované trhy: Fond investuje na rozvinutých západních trzích kvůli právní jistotě a regulacím. Tyto trhy poskytují stabilní a předvídatelné prostředí a dostatek informací o jednotlivých firmách a jejich akciích, což má snižovat rizika spojená s politickými a ekonomickými nestabilitami.

  6. Návštěvy firem: Fond provádí návštěvy některých společností pro lepší porozumění jejich fungování.

Portfolio fondu a výběr

Fond se zaměřuje na vyvážený podíl akcií různých velikostí společností (large, medium a small cap). Vyvážené portfolio zajišťuje, že fond není příliš závislý na výkonnosti několika málo společností a může využívat růstový potenciál jak velkých, tak středně velkých a malých firem. Preferuje rozvinuté západní trhy a vyhýbá se oblastem jako Čína, Indie a další podobné regiony.

Protože ve fondu nenajdeme jen velké nadnárodní korporace, ale i menší a středně velké firmy, o kterých nemusí být dostupné všechny zakladatelem požadované informace, neváhá se zakladatel v některých případech i osobně vypravit do zahraničí. Zde navštěvuje sídla vytipovaných společností, u kterých vnímá potenciál, aby s klíčovými zaměstnanci či zakladateli probral fungování a strategické plány společnosti.

Aktuálně je majetek fondu geograficky rozložen ze 65 % v USA a zbývající část dělá převážně západní Evropa. Sektorově aktuálně dominuje cyklické i necyklické spotřební zboží (dohromady téměř 39 % majetku). Menší, avšak stále relativně vysoké zastoupení má ve fondu také obor zdravotnictví, technologií a financí. Doplňkově se v portfoliu fondu mohou objevovat i dluhopisy. Detailní stav majetku fond pravidelně reportuje na svých stránkách.


Výnosy

Fond od svého založení zatím překonává očekávaný výnos 8–9 % ročně. Průměrný roční výnos dosáhl díky historickým výsledkům ve všech třídách (CZK, EUR, USD) přes 15 %. Avšak je třeba brát v úvahu, že toho bylo dosaženo zejména díky relativně krátké historii od založení a poslednímu cca 1,5 roku, který akciovým trhům výrazně přál.

Výkonnost proti světovému indexu

Pokud se podíváme na dosavadní výkonnost fondu Triatleta a porovnáme ji s vývojem hodnoty globálního akciového indexu MSCI World, aktuálně fond za tímto indexem zaostává. Hodnota investičních akcií fondu Triatleta v EUR třídě stoupla od počátku o 28 %, zatímco hodnota indexu MSCI World ve stejném období stoupla o 36 %. Rozdíl je způsoben zejména značným růstem technologického sektoru, který není ve fondu Triatleta obsažen tak dominantně jako v akciovém indexu.

Fond Triatleta se v rámci své strategie snaží rozkládat portfolio napříč různými odvětvími více vyváženě a nekupuje všechno, vybírá si pouze akcie společností, které považuje za dobře oceněné. Díky tomu má oproti indexu MSCI World výrazně menší váhu v technologických firmách. A proto se výkonnost fondu trochu odlišuje od indexu.



Měnové třídy

Investoři mohou investovat v CZK, EUR a USD, což umožňuje lepší diverzifikaci měnového rizika a přizpůsobení se individuálním potřebám investorů. Investice v EUR a USD mohou být výhodné pro investory, kteří chtějí chránit své prostředky v těchto měnách před kolísáním kurzu vůči CZK nebo kteří očekávají posílení těchto měn vůči CZK. Rovněž to umožňuje investovat na trzích, kde se obchoduje primárně v těchto měnách, čímž se snižuje měnové riziko spojené s převody.

Dostupnost investice a likvidita

Protože se jedná o fond kvalifikovaných investorů, minimální investice činí 1.000.000 Kč. Fond neaplikuje výstupní poplatek a tím, že je fond oceňován na měsíční bázi (tzn. cena fondu se aktualizuje jednou za měsíc), tak může mít investor své finanční prostředky za standardní situace dostupné už během 1–2 měsíců.

Fond obhospodařuje investiční společnost CODYA, takže si investor minimální částku jednoho milionu může nakombinovat do dvou a více fondů obhospodařovaných touto investiční společností. Pokud byste chtěli více přiblížit, jak to funguje, můžete se na nás obrátit a rádi Vám s touto možností poradíme.

Závěr

Fond Triatleta je určen kvalifikovaným investorům hledajícím dlouhodobé zhodnocení prostředků v akciích růstových firem. Fond je určen i těm, kteří hledají dynamičtější alternativy k tradičním akciovým či smíšeným fondům a zároveň preferují investice, které jsou vázané na burzovně obchodovaná aktiva.

Přestože se může dosavadní výkonnost fondu jevit lákavě, je potřeba znovu připomenout, že fond má zatím ještě krátkou historii, která nepřesahuje 5 let. Ačkoli se většina českých fondů kvalifikovaných investorů zaměřuje na generování výnosů s nízkou mírou kolísání, u fondu Triatleta je třeba brát v úvahu, že fond investuje výhradně do burzovně obchodovaných akcií. Tyto produkty dlouhodobě vedle výnosů vykazují také vyšší míru kolísavosti, fond se tedy do budoucna nemůže případným tržním propadům úplně vyhnout.

Akciové fondy se obecně složitě porovnávají, protože jsou většinou podobně složeny a jsou závislé na aktuálních tržních trendech. Jejich výkonnosti tedy korelují s tržními indexy, proto může záležet i na určitém subjektivním rozhodování, komu investiční prostředky svěřit. Z tohoto hlediska může stát za shlédnutí 40minutový podcast se zakladatelem fondu Alexandrem Sarnavským, který jsme s ním před časem natočili.

Parametry fondu Triatleta

Fond

Triatleta fund SICAV, a.s.

Cílený Výnos

8 – 9 % p.a.

Vstupní poplatek

Třídy A, B, C: max. 3 % (CZK, EUR, USD)

Třída R: max. 5 % (CZK)

​Výstupní poplatek

0 %

Celková nákladovost ( TER )

Třídy A, B, C: 1,6 % p.a. (dle statutu) Třída R: 2,2 % p.a. (dle statutu)

Výkonnostní odměna

Není

SRI

úroveň 6 (vyšší riziko)

Stanovení výkonnosti fondu

měsíčně

Depozitář

Česká spořitelna

Obhospodařovatel

CODYA investiční společnost, a.s.


Opmerkingen


bottom of page