top of page

Fond ČKD | Individualizované dluhopisové portfolio

Fond českých korporátních dluhopisů (dále jen fond ČKD) představuje profesionální přístup k investicím do českých korporátních dluhopisů. Zakladatelem fondu je Martin Dočekal, který je mezi odbornou veřejností známý především svými analýzami korporátních dluhopisů. Hlavní přidanou hodnotou tohoto fondu je schopnost zakladatele vyjednat s emitenty individuálně strukturované dluhopisové emise šité na míru fondu, resp. jeho investorů.

Martin Dočekal – Zakladatel fondu

Martin Dočekal má zkušenosti na dluhopisovém trhu od roku 2015, přičemž v oblasti financí se pohybuje již od roku 2008. Na základě svých zkušeností a znalostí založil fond, který se od ostatních odlišuje především tím, že většina dluhopisů v portfoliu je připravena specificky pro potřeby fondu. Tímto přístupem se Martin Dočekal snaží ve srovnání s běžně dostupnými dluhopisy nejen přinášet zajímavější výnosy, ale zejména posilovat ochranu díky lepšímu zajištění. Vedle fondu ČKD provozuje také webové stránky, kde píše analýzy mnoha českých korporátních dluhopisů a celkově se věnuje osvětě o investování do dluhopisů.


Požadavky fondu na emitenty


Emitenti, jejichž dluhopisy jsou zařazeny do portfolia fondu ČKD, musí splňovat určité finanční a provozní standardy. Kromě toho musí mít solidní zázemí ve stabilních sektorech, jako jsou například nemovitosti nebo energetika.

Klíčové je však pro zakladatele fondu vyjednat dluhopisy s výhodnějším zajištěním pro fond. Tento proces zahrnuje analýzu finanční situace emitenta a specifické strukturování dluhopisů.

Mezi konkrétní požadavky u aktuálně držených dluhopisů připravených speciálně pro fond patří např. omezení maximálního zadlužení, zajištění dluhopisů specifickými aktivy nebo povinnost udržovat určité ekonomické a technologické parametry. Všichni emitenti jsou také zavázáni k pravidelnému poskytování finančních výkazů a dodržování stanovených pravidel (například minimálních zůstatků na speciálních účtech pro krytí závazků z dluhopisů).


Výnosy a strategie

Fond ČKD dnes spravuje přibližně 90 milionů korun, což jsou především prostředky zakladatele a jeho obchodních partnerů nebo lidí, kteří s ním dlouhodobě spolupracují. Fond byl založen v roce 2019 a dosud nebyl výrazně marketingově nabízen různými distribučními sítěmi obchodních zástupců, což ani do letošního roku nebylo součástí obchodní strategie fondu. Očekávaný výnos fondu je 7–8 % ročně. Nadcházející další snižování úrokových sazeb ČNB může mít další pozitivní dopad na výnosy fondu.

Např. společnost Miton, si před dvěma lety nechala vytvořit dluhopisovou emisi, aby tak formalizovala možnost investice pro své investory z řad family&friends. Běžným investorům tak byla nedostupná, avšak ve fondu ČKD tento dluhopis s kuponem 9 % p.a. na 5 let najdeme. A to díky tomu, že zakladatel fondu pomáhal tuto emisi připravovat. Společnost Miton funguje od roku 2000 a zaměřuje se na investice do mnoha IT projektů v různých fází rozvoje. V jejím portfoliu najdeme projekty z oblasti AI nebo e-commerce jako Glami, UlovDomov, Qerko nebo Reas. V minulosti úspěšně exitovala podíly ve firmách jako je Twisto, Slevomat, Goout, DámeJídlo nebo Heuréka.

Diverzifikace a růst portfolia Jak rostou aktiva pod správou fondu, fond ČKD rozšiřuje své portfolio do veřejně obchodovaných aktiv, což přispívá k lepšímu řízení likvidity. Fond v posledních týdnech podal požadavky na úpis dluhopisů významných emitentů jako jsou Rohlík, Accolade nebo skupiny KKCG Karla Komárka.

Aktuálně jsou ve fondu především dluhopisy, které byly emitenty připraveny individuálně pro fond ČKD. Jsou to např. dluhopisy společností RSBC, Miton, Vigo Investments / Direct pojišťovna a Woodburn Capital&Magna. Jen dluhopisy těchto čtyř konkrétních společností nabízejí fondu a jeho investorům průměrný kupón kolem 9,4 % s průměrnou dobou splatnosti přes 4 roky. Tyto dluhopisy tvoří podstatnou část majetku fondu, což znamená, že výše jejich kuponů bude mít na celkové zhodnocení fondu zásadní vliv.

Dá se však předpokládat, že fond bude postupem času zvyšovat objem spravovaných prostředků, za které bude chtít kupovat další dluhopisy, takže váha těchto zmiňovaných dluhopisů v portfoliu se bude spíše snižovat.


Celkově je ve dnes ve fondu 6 individuálně připravených dluhopisových emisí a 2 veřejně obchodované.


Historická výkonnost fondu ČKD (2,9 % p.a. od založení) - zdroj: CODYA
Historická výkonnost fondu ČKD (2,9 % p.a. od založení) - zdroj: CODYA

Likvidita a dostupnost prostředků


Doporučená doba držení fondu je 3 roky a je tak shodná s dobou daňového testu a kopíruje dobu nejkratších běžně vydávaných firemních dluhopisů (avšak s výhodou diverzifikace). Investor má možnost z fondu vystoupit i předčasně, a to každý kvartál. Výstupní poplatek činí (pro investice do 10 milionů korun) v prvním roce 5 %, ve druhém roce 3 % a ve třetím 2 % z objemu investice.

Hodnota investičních akcií fondu je stanovována každý kvartál.


Pro koho může být fond ČKD vhodný?

Je třeba brát v úvahu, že fond ČKD má dnes historii menší než 5 let, což ho ještě neřadí mezi dluhopisové matadory. Vzhledem k velikosti spravovaného majetku od investorů patří mezi menší fondy, které zatím nemohou nabídnout tak širokou diverzifikaci a velké množství dluhopisů jako to dělají velké fondy spravující stovky milionů až jednotky miliardy korun. Proto se fond otevřel v tomto roce novým distribučním sítím a cílí dle slov zakladatele na AUM přes 200 milionů korun ještě do konce tohoto roku.

Fond ČKD je určen výhradně kvalifikovaným investorům, kteří chtějí diverzifikovat svá portfolia dluhopisovým fondem. Korporátní dluhopisy obecně patří mezi rizikovější aktiva, ovšem pokud investor tento typ investičních nástrojů dostatečně diverzifikuje a analyzuje, může tak rizikům předcházet nebo je výrazně eliminovat z pohledu svého celkového investičního portfolia.

Fond ČKD představuje možnou volbu právě pro ty, kteří hledají způsob, jak doplnit a diverzifikovat své dluhopisové portfolio a dosáhnout při akceptovatelném riziku rozumného zhodnocení.


Parametry fondu ČKD

Fond

FOND ČESKÝCH KORPORÁTNÍCH DLUHOPISŮ SICAV, a.s.

TŘÍDA R – reinvestiční, CZK

Cílený Výnos

7 – 8 % p.a.

Hrubý výnos do splatnosti

přibližně 8,5 % ročně (zdroj: zakladatel fondu)

Vstupní poplatek

max. 5 %

​Výstupní poplatek

výše investice do 10M CZK 5 % při držení do 1 roku 3 % do 2 let

2 % do 3 let 0 % nad 3 roky

Lhůta na vypořádání odkupů

do 3 mil. 6 měsíců do 5 mil. 9 měsíců nad 5 mil. 12 měsíců

Celková nákladovost ( TER )

Náklady za minulý rok činily 4,33 % dle KID z 1.7.2024

SRI

úroveň 6 (vyšší riziko)

Stanovení výkonnosti fondu

1x čtvrtletně

Depozitář

UniCredit Bank Czech Republic

Obhospodařovatel

CODYA investiční společnost, a.s.


Comentarios


bottom of page